21 Mart 2009 Cumartesi

Hatıralar Bende Kalır


Sabah benim için sıkıntılı başladı. Sıkıntılı başladı çünkü Diyarbakır’ın o meşhur Temmuz sıcağına yakalanmadan, sabah saatlerinde bitirmem gereken birkaç iş için erken kalkmak zorunda kaldım.
Siyaset gladyatörlerinin, meydanlara çıktığı ve bol keseden attıkları günleri geride bıraktığımız 2007’nin bir yaz günüydü.
Oysa tatil günümdü ve oldum olası sabah uykusuna doyamam. İstemeyerek de olsa kalktım ve şehre çıktım. İşlerim pek uzun sürmedi. İşler bitince acıktığımı hissettim ve henüz kahvaltı yapmadığımı hatırladım. Ama kahvaltı için eve geri dönmeyi de göze alamadım. Öğrencilik yıllarımdan kalan ve hala devam eden bir alışkanlıkla, Diyarbakır’ın yetmiş sekiz kuşağı ve ona yakın yaşlarda olanların çok iyi hatırlayacağı Petek Pastanesine yöneldim. Zaten oraya yakındım. Yürürken tek başıma oturup “Petek keyfi”me gölge düşürmemek için kadim dostum Ahmet’i aradım; “Kardeş Petekte su böreği ve soğuk limonata’ya ne dersin” Ahmet sabah uykusunun rehavetiyle bir iki nazlandı ama teklifime yok diyemedi. “ Sen git, geliyorum” dedi.
Kuşağımızın kimi acemi, kimi heyecanlı, kimi pembe bulutlarda çılgınca kanat çırpanı, kimi “senin için ölürem” diyecek kadar tutkulu aşığını konuk eden Petek Pastanesindeyim. Diyarbakır’dan uzak kalmış ya da “petekli günleri” unutmuş, şimdi ellili yaşlarında olan o yılların romantik “sev-genç” lerin hafızasını tazelemek ve birazcık nostalji yaşatmak için günümüz Peteğinden birazcık söz etmek istiyorum;
Bizim Petek, otuz yıl öncesinden oldukça farklı. Bu fark ta uzaktan ışıldayan yaldızlı koca tabelasından belli oluyor. Yaklaştıkça kendiliğinden aralayıveren şık, otomatik giriş kapısı değişimin tam resmiydi. İçeri girince o eski doğal, mütevazı ve romantik havasından eser kalmadığı hemen göze çarpmaktadır. Eski ahşap masa ve sandalyelerin yerine göz kamaştıran, oldukça şık cam masalar ve metalik sandalyeler yer almıştı. Kısacası petek her yönüyle modern bir görünüme bürünmüştü. Ama değişmeyen bir şey vardı; böreği ve saf limonatası. Hala eskisi gibi enfesti. Pastası da öyle…
İçeri girince gözlerim artık soyları tükenmeye yüz tutmuş, gözlerden uzak kuytu köşeleri mekân seçen, birbirine tutkuyla sokulan, romantik bir iki çifti görme umuduyla bakındı, ama nafile. Göremedi. Göremezdi, çünkü günümüz aşıklarının tercihi, artık kuytu köşelerden çok, sayıları günden güne artan gürültülü, dumandan göz gözü görmez, çirkin kafeler yada barlardır.
Maslarda yoğun iş temposuna yetişmek için acele acele önlerindeki küçük dilimlere ayrılmış pasta ya da böreği atıştıran ve genellikle çantalı, kravatlı iş adamı havasında kişiler çoğunluktaydı. Bende boş bir masaya iliştim. Oturur oturmaz gözlerim yan masada oturan genç çifte kaydı. ‘İşte gözden kaçırdığım romantik bir çift’ diye geçirdim içimden ama; kısa bir gözlemden sonra yanıldığımı anladım. Çiftimizde romantiklikten eser yoktu. Gözleri önlerindeki tabaktan başka bir şey görmüyordu. Bir birine lakayıtsız, atıştırmakla meşguldüler.
Ahmet’in çok hızlı yemek yeme alışkanlığını hatırlayınca onu beklemekten vazgeçip siparişimi aldım. Siparişimi alan garsonda eskiden pek eser taşımıyordu. Üzerinde oldukça şık bir üniforma vardı. İlginç, o ünlü Diyarbakır şivesi bile değişmişti. Ben “Ne istisen babam” demesini beklerken o Gayet kibar ve “buyurun beyefendi”yle başlayan ifade ve edayla siparişimi aldı. Bir tabak su böreği ve iki bardak limonatayı devirmek üzereydim ki, Ahmet geldi. O da siparişini aldı. Yanılmamıştım, Ahmet önündekilerini bitirdi ama ben hala yemeğe devem ediyordum. Bir bardak limonata daha istedim.
Eh, petekte oturulurda eski günlerden konuşulmaz mı? Bir süre geçmişe tatlı bir gezinti yaptık. Gezintimiz uzayınca garsonun çay teklifine yok demedik. Çaylar gelince, İnce belli bardakların değişime ayak direttiğini gördük. Otuz, kırk yıl öncesinden geliyorlardı. Çaylarımız bitince kalktık ve ikimizin çalıştığı iş yerine doğru yürüdük. İş yerindeki olağanüstü hareketlilik hemen dikkatimizi çekti. Daha ne oluyor diye sormaya hazırlanıyorduk ki, çalışanlardan biri bize, iş yeri sahibinin(aynı zamanda çok yakın arkadaşımız) annesinin vefat ettiğini söyledi. Bir an içimden “işte hayat, bir yanda neşe öte yanda keder, bir yanda yaşam öte yanda ölüm…” Doğrusu da öyle değil mi? Doğum ölüm, varlık yokluk; İşte yaşamın diyalektiği.
Ahmet’in arabasına atladık ve Mardin’e doğru yola koyulduk. Anlayacağınız, nostaljik gezimiz gerçek bir gezintiye dönüştü. Vardığımızda saat on ikiyi geçiyordu. Önce taziye evine gittik. Annesini yitiren dostumuz bizi karşıladı. Başsağlığı diledik. Epeyce oturduk.
Taziye olgusu her ne kadar, toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı sağlayıcı, yararlı ve insani olduğu bir gerçekse de, o an teneffüs edilen havanın çok ağır ve sıkıntı verici olduğu da bir gerçektir. İnsan bir an evvel o sıkıntılı, kasvetli havadan kurtulmak için sabırsızlanıyor. Bizde hem o sıkıntılı havadan hem de taziye evini sigara içme odası sanan bazı tiryakilerin yoğun sigara dumanından kurtulmak ve temiz bir hava almak için üzüntülü arkadaşımızdan izin isteyip (tekrar dönmek üzere) kalktık.
Dışarı çıkıp, sıcak ama temiz Mardin havası yüzümüze çarpınca biraz kendimize geldik. Ahmet, “Merdine gelip de kebap yememek olmaz, Haydi şehre çıkalım.” Dedi. Bulunduğumuz yer Diyarbakır’dan gelişte şehir merkezine varmadan Kızıltepe üç yolunda bulunan güzel saat kulesinin yakınlarındaydı.
“O halde çevre yolundan gidelim. Hem birkaç resim çekerim hem de sana okuduğum liseyi gösteririm.” Dedim. Böylece basit bir sabah kahvaltısında başlayan nostaljik gezintimiz beklenmedik bir şekilde hoş ve keyifli bir boyut kazanmak üzereydi.
Mardin, çocukluk yıllarımın büyük bölümünün geçtiği kent, İlk sevdalarımın, ilk kavgalarımın kenti… Turabidin’in zirvesi, yukarı Mezopotamya’nın kadim kenti…
Çevre yolunda yavaş yavaş ilerliyoruz. Sağda ipek yolu ve ala bildiğine uzanan Mardin ovasının kuşbakışı görüntüsü, sol taraftaysa Turabidin’in en yüksek tepelerinin birinde yer alan Mardin kalesi ve o yüksekliğin yamacında bulunan, büyüleyici Mardin görüntüsü… Yüzlerce kez gördüğüm bu görüntü her defasında beni heyecanlandırır ve tarifi mümkün olmayan hoş duygular yaratır. Şehri bir hilal gibi çevreleyen ve aşağılara doğru uzanan düzlük ile Mardin yüksekliğinin sınırı gibi görünen yolda ilerledikçe, zaman zaman Ahmet’i durdurup fotoğraf çektim. Sonunda yolun Nusaybin yönüne açılan kavşağında bulunan okuduğum liseye geldik. Orda indim. Birkaç resim çektim.
Okullar tatil de olduğu için kimse yoktu. Okulun ve etrafında biraz gezindim. Ahmet arkadaş pek oralı değildi ama ben bir süreliğine otuz-kırk yıl önceki dünyama uçmuştum. O tatlı, tozpembe çocukluk yıllarıma… Beş on dakikalık düş yolculuğumdan arabaya döndüğümde Ahmet “Kebap yemek için çıktığımızı” hatırlattı. Geldiğimiz yoldan tekrar geri dönmek zorunda kaldık. Çünkü bulunduğumuz yerden şehir içine girilmiyordu. Trafik tek yön de işliyordu.
Nihayet Mardin’in ünlü kebapçılarından birindeyiz. Doğrusu çok methedilen mekânı pek beğenmedim. Zemin ve duvarlar boydan boya fayansla kaplanmış büyükçe bir mutfağa benziyordu. Girer girmez bizi, yöremizin çoğu lokantalarında alınan o tanıdık rahatsız edici, ağır et ve yemek kokusu karşıladı. Duvarlar, lokantaya uğrayan ünlülerin resimleriyle doluydu. Bir köşeye bazı devlet adamlarının resimleri gelişi güzel asılmıştı. Eğri büğrü duruyorlardı. Başka bir duvarda büyükçe bir levha içinde Mardin ve Midyat’tan çeşitli görüntüler vardı. Levhanın alt kenarına da büyükçe harflerle şu cümle yerleştirilmişti:
“Dillerin ve dinlerin kavşak noktası Mardin ve Midyat’ta tarihten kesitler.”
O kadar gereksiz ıvır zıvır la süslenen duvarlarda gördüğümüz en anlamlı görüntü buydu. Kilise ve caminin yan yana inşa edildiği, çan ve ezan sesinin birbirine karıştığı Kürt, Arap, Türk, Süryani’nin aynı kahvede oturduğu, her masada farklı bir dilin konuşulduğu Mardin ve Midyat’tı oldukça iyi anlatan bir cümle…
Oturduğumuz yerden kafamızı yukarı kaldırdığımızda tam tepemizde duran heybetli Mardin kalesini görüyorduk. Müşterilerin meraklı bakışları arasında pencereden bir iki görüntü çektim. Ve nihayet kebaplar geldi.
Her şeye rağmen kebaplar nefisti. Loş ekmeğin içine küçük dürümler yaparak iştahla yedik. Yanında verilen bol sımaklı soğanı, tabağın altına serilen ve kebap yağının iyice sindiği ekmek parçasına kadar, kolesterol falan dinlemeden, her şeyi silip süpürdük. Süpürdüm, demek daha doğru olur çünkü Ahmet’in önündeki tabağın öyle silip süpürülmüş hali yoktu. Tabağın dibinde kalan o en yağlı ekmek parçasını da ben yedim. “Oh… Dünya varmış… Şimdi Mardin daha bir güzel görünüyor” Diye söylendim. Zevkle kavradığımız ince belli bardaklarımızı iki kez boşalttıktan sonra kalktık ve yüzlerce kez geçtiğim şehir merkezindeki o daracık ana caddeden geçip tekrar çevre yoluna girdik.

Taziye evine uğradık. Bir süre daha oturduk. Artık akşamüzeriydi. Kalkmamız gerekiyordu. Kaçıncı olduğunu hatırlayamadığım fatihayı okuyup kalktık. Arkadaşımızı üzüntüleriyle öylece bıraktık… Yaşam devam ediyordu…
Nezir Cibo 3 Temmuz 2007
nezirecibo@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder